Pratik Yemek Tarifi | Damak Zevkine Uygun Yemek Tarifi Sitesi

Ustalığın Ölçüsü Pilav

Ana Sayfa » Pratik Bilgiler » Ustalığın Ölçüsü Pilav
Ustalığın Ölçüsü Pilav

0 Kişinin Defterine Ekli

1263 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Çorbadan sonla en çok yediğimiz yemek pilav olsa gerek. İster bulgurdan, ister pirinçten yapılmış olsun, çoğumuzun karnı bir kaşık pilav olmadan doymaz.

Eskiden bir aşçının ustalığını anlamak için pilav pişirtirlermiş. Çok kolay görünmesine rağmen kıvamını ayarlamak ustalık işidir.

Kavurma ve Salma Usulleri

Bu bölümdeki tariflerimizde iki temel usulün kullanıldığını göreceksiniz: Kavurma ve salma. Kavurma usulüyle pilav yapmak için pirinç yağda kavrulur; üzerine sıcak su dökülür. Salma usulünde ise pirinç hiç kavrulmadan, doğrudan yağlı sıcak su içine boca edilir.

Islatma

Pilav yaparken ilk iş, pirinç veya bulgurun dikkatli bir şekilde taşından veya içindeki yabancı maddelerden ayaklanmasıdır. Pirinç pilavı yapılacaksa pirinç tuzlu sıcak suyla yarım saat kadar ıslatılır, Bu esnada pirinç de şişmeye başlamış olur.

Pişirme

Pilav tariflerimizde genelde bir ölçü pirince bir buçuk ölçü su kullandık. Kendi damak tadınıza göre bu ölçüyü dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Bire bir ölçü veya bire iki ölçü su koyanlar vardır. Ayrıca her cins pirinç farklı oranda su kaldırır. Yeni bir pirinç türünü misafirinize pişirmeden önce evde kendinize pişirerek bir kez deneyin.

Pirinci önceden sıcak suyla ıslatmak da pişirirken daha az su ile pişmesini sağlar. Eğer aceleniz varsa ve pirinci ıslatma imkânınız yoksa bire iki ölçü su kullanın.

Bulgur pirince oranla daha fazla su çeker. Genelde tariflerimizi bire iki ölçü ile verdik. Bire üç ölçü dahi su çekebilir.

Pirinç pilavına bir iki damla limon suyu veya bir iki ince dilim limon da koyulur. Bu pilavın rengini daha güzel yapar, pirinç tanelerinin yapışmasını önler.

Pilav pişirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da kapağının iyice kapatılmış olup çok kısık ateşte pişirilmesidir. Pişme sırasında karıştırılmaması tercih edilir.

Suyunu çektiği halde sert kaldıysa sıcak su ilave edilir. Pilavın piştiği suyunu çekmesinden, üzerinin göz göz olmasından veya hafif bir çıtırtı sesi çıkarmasından anlaşılabilir.

Demleme

Pilav piştikten sonra ateşten alıp yirmi dakika kadar demlendirmek gerekir. Kimi hanımlar tencereyle kapak arasına pamuklu bez yayıp dinlendirilir. Kimi hanımlar tencerenin kapağını hafif aralık bırakarak demlendirir.

Pilav demlendikten sonra genişçe bir tahta kaşıkla dikkatlice dıştan içe doğru bir kez karıştırılır. Böylece servise hazır olur.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Süt Dilimi

Süt DilimiŞermin

03Anne Köftesi

Anne KöftesiŞermin

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2023