Pratik Yemek Tarifi | Damak Zevkine Uygun Yemek Tarifi Sitesi

Uzun Süre Ağrı Kesici Kullanmak!

Ana Sayfa » Kadınca » Uzun Süre Ağrı Kesici Kullanmak!
Uzun Süre Ağrı Kesici Kullanmak!

0 Kişinin Defterine Ekli

2490 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Mide ve bağırsak kanseri olmak üzere birçok önemli hastalığın belirtisi olabilen kansızlık, günümüzde sık karşılaşılan sağlık problemlerinin başında geliyor.

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hikmet Akyüz, “Doğurganlık çağında olan kadınlar, demir ihtiyacı artmış gebe ve emzirenler, çocuklar, uzun dönem ağrı kesici ve aspirin alanlar yüksek kansızlık riski grubundadır. Kansızlığın yüzde 90 oranında en sık nedeni demir eksikliğidir.

agri_kesici_kullanirken_dikkat_h73689

Dünyada kadınlarda görülme sıklığı yüzde 30-40 iken erkeklerde ise yaklaşık yüzde 20’dir. Kansızlık basit bir hastalık olarak görülmemeli ve altta yatan neden araştırılmalı. Halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, ağız kenarında çatlaklar, tırnaklarda şekil bozukluğu, saçlarda dökülme, toprak veya buz yeme gibi şikayetler, ihmal edilmemeli.” diyor.

Sindirim Sisteminin Baş Düşmanı, Rastgele Kullanılan Ağrı Kesiciler

Günlük yaşamda her yaştan kişinin, en ufak bir ağrı karşısında derman aradığı ve sıklıkla başvurduğu yöntemlerden biri olan ağrı kesici ilaçlar, bilinçsiz kullanıldığında birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Genellikle baş ağrısı, karın ağrısı, eklem ve diş ağrısı gibi günlük yaşantıyı dayanılmaz hale getiren, hafif şiddetli ağrıları geçirmek için kullanılan ilaçlar, çoğu zaman ağrıyı geçirmekten çok, kişiyi psikolojik olarak rahatlatıyor. Fakat her türlü ağrı için vazgeçilmez olarak görülen bu ilaçlar, doktora başvurulmadan alındığında, özellikle mide başta olmak üzere birçok organı etkilediği gibi; oluşabilecek hastalıkları da tetikleyebiliyor.

Her rahatsızlığınızda çareyi ağrı kesicilerde aramayın!

Günümüzde çoğu insanın en basit bir baş ağrısı karşısında bile hemen kullandığı, ağrı kesici (Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar) olarak bilinen ilaçların, yararı olmakla birlikte birçok zararı ve yan etkisi olabilmektedir. Özellikle sindirim sistemi ve bağırsaklarda ciddi sonuçlar doğurabilen bu ilaçların, vücutta ve organlarda oluşturduğu olumsuz etkiler çoğu kişi tarafından bilinmiyor.

Doğru dozda kullanılmayan ağrı kesiciler sindirim sistemine ciddi hasar veriyor

Ağrı kesici ilaçların yan etkilerinin başlıca nedeni, cox enzimlerini baskılamasına dayanmaktadır. Sindirim sisteminde ciddi hasarlar yaratabilen ağrı kesici ilaçlar, mide mukozasının korunmasında önemli rol oynayan prostaglandinlerin oluşumuna engel olup çeşitli mekanizmalarla hasar vererek, kişilerin sindirim sisteminde ülser, gastrit, kanama gibi birçok sindirim sistemi hastalığına yol açabiliyor. Ağrı kesiciler rastgele alındığında, pıhtılaşma faktörlerini bozabilmekte ve kişide baş dönmesi, kusma, bulantı, hazımsızlık gibi yan etkiler gösterebilmektedir.

Mutlaka reçeteli ve doktor kontrolünde ilaç kullanın

Genel olarak, baş ağrısı gibi hafif ağrılarda kullanılan ağrı kesiciler, özellikle eklem rahatsızlıkları için de insanlar tarafından büyük ölçüde tercih edilmektedir. Eklem ağrıları için uzun süreli ve bilinçsizce kullanılan antiromatizmal ilaçlar, en büyük hasarı böbreklere ve karaciğere vermektedir. Aşırı dozda kullanılan bu ilaçlar böbrek yetmezliğine neden olabilirken, kişide tansiyonu yükseltip, kalbe de zarar vererek kalp krizine yol açabilmektedir. Bu yüzden ilaçlar mümkün olabildiğince doktor kontrolünde ve tavsiye edilen dozlarla kullanılmalıdır.

Ağrı kesici kullanırken aklınızda bulunsun!

10 günden fazla ağrı kesici kullanılmamalıdır.

Uzun süreli ağrılarda direkt ilaç kullanmak yerine, mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Ağrı kesicilerin dozu doktor veya eczacı tarafından belirlenmelidir.

Ağrı kesiciler olabildiğince tok karnına ve su ile birlikte alınmalıdır.

Ağrı kesici veya herhangi bir ilaçla birlikte alkol tüketilmemelidir.

Sindirim sistemi, kalp veya böbrek rahatsızlığı olan kişiler doktor kontrolünde ilaç kullanmalıdır.

Ağrı kesiciler ağrı başlamadan ve düzenli olarak alınmalıdır.

Kaynak: zaman.com.tr, hisarhospital.com

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Süt Dilimi

Süt DilimiŞermin

03Anne Köftesi

Anne KöftesiŞermin

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2023